Wat te doen in Hoorn

Hoorn beleefde zijn hoogtijdagen in de 17e eeuw, toen het een van de belangrijkste centra van de Verenigde Oost-Indische Compagnie was. Net als Amsterdam en Enkhuizen werd Hoorn een zeer welvarende stad. Tegenwoordig vieren tientallen monumenten en kerken die belangrijke historische periode. In de prachtige monumentale panden van de stad IJsselmeer vind je mooie winkels en heerlijke restaurants. Wandelend door de stad zullen bezoekers vele galerijen, studio’s, cafés en charmante winkels ervaren. Wist je trouwens dat Kaap Hoorn, het zuidelijkste puntje van het Amerikaanse continent, naar deze plek is vernoemd? Ook vandaag drukt het maritieme verleden zijn stempel op de havenstad.

9 bezienswaardigheden en activiteiten in Hoorn

Breng een dag door in Hoorn en combineer een rondleiding door het historische centrum van de stad met een middagje winkelen en een avondje heerlijk eten. Hoorn is een klein winkelparadijs met veel terrasjes en restaurants waar het heerlijk vertoeven en ontspannen is. Wil je een paar uurtjes actief bezig zijn, dan biedt Hoorn ook uitstekende watersportmogelijkheden. De nabijgelegen duinen en stranden zijn een ideale bestemming voor natuurliefhebbers.

9 dingen om te doen in Hoorn

  • De watertaxi brengt je langs het historische schip en pakhuizen uit de 16e eeuw.
  • “Zeemans kroeg” (Veermanskade 1) hoort nog sterke zeemansverhalen. De pub werd in de jaren 70 beroemd dankzij het lied van pater Abraham.
  • Het Westfries Museum, waar u meer dan 30.000 objecten kunt bewonderen, geeft een mooi inzicht in de tijd dat Hoorn een belangrijke maritieme stad was.
  • De Hoornse Straatjes (Nieuwe Noord, Kruisstraat, Lange Kerkstraat, Nieuwstraat, Kerkplein, Kerkstraat en Wisselstraat) kenmerken zich door een groot aantal speciaalzaken en speciaalzaken.
  • De grote verdedigingstoren (Hoofdtoren) uit de 16e eeuw werd gebouwd om de stad te beschermen tegen het IJsselmeer. Het is zichtbaar en er is een restaurant op de bovenste verdieping.
  • De Hoornse kaasmarkt, die al in zijn gouden eeuw wordt gehouden, is de oudste van Nederland. De markt vindt plaats op het Roode Steenplein van half juni tot eind augustus.
  • Op dit plein staat ook De Waag uit 1609, waar eeuwenlang Hollandse kaas werd gewogen.
  • Het museum van de 20e eeuw in de voormalige gevangenis laat zien hoe onze ouders en grootouders leefden. Er is alles, van bandrecorders tot rubberbomen.
  • De Oosterkerk naast de haven is een kerk van vissers en zeelieden. Een van de meest karakteristieke onderdelen is de scheepsvormige windwijzer die op de kerktoren staat.